Post

Z jakich owoców warto pić soki?

Postęp cywilizacyjny, oprócz wielu korzyści, jakie przynosi, ma też swoje minusy. Zaburza on równowagę w przyrodzie. Niepokojąca jest ilość toksycznych substancji w glebie, wodzie i powietrzu oraz ich wpływ na organizm człowieka. Nasze zdrowie jest zagrożone z powodu sposobu, w jaki żyjemy. Nie mamy czasu ani energii na gotowanie i zadowalamy się półśrodkami. Ilu z was kiedykolwiek zastanawiało się nad tym, co je? Prawdopodobnie niewielu. Jemy to, na co mamy ochotę, bez względu na to, co to jest. Konsekwencje tego mogą być bardzo bolesne. Można zmienić swoje nawyki żywieniowe i poczuć się lepiej. Rośnie świadomość, że odżywianie jest kluczem do dobrego zdrowia. Eksperci zalecają, aby jeść pięć porcji owoców i warzyw dziennie. Podstawą piramidy żywieniowej są owoce i warzywa. Nie powinny być one jednak przetwarzane. Utrata cennych składników następuje w wyniku obróbki termicznej. Niestety, nie każdy może spożywać zalecaną ilość owoców czy warzyw w ich naturalnym stanie. Z pomocą sokowirówek możemy uzyskać równie wartościowy produkt w postaci soku owocowego, warzywnego lub mieszanego.

Szklanka soku owocowego dostarcza tyle energii, co filiżanka kawy. Sok owocowy jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Wystarczy odrobina silnej woli, kilka świeżych owoców i można cieszyć się zdrowym sokiem każdego dnia.

Z jakich owoców wyciskać sok?

Sok można wyciskać z prawie każdego owocu. Najważniejsze jest to, aby sok był świeży. Z niektórych owoców można wycisnąć klarowny sok, podczas gdy inne bardziej przypominają mus. Jednak z pewnością jest to korzystne dla naszego organizmu. Eksperci uważają, że soki owocowe są dobrym źródłem enzymów trawiennych, witamin i minerałów. Są one jednak lepiej przyswajalne, jeśli spożywamy cały produkt. Jedna szklanka soku odpowiada jednej trzeciej dziennego zalecanego spożycia owoców i warzyw. Soki wyprodukowane ze świeżych owoców mają głębszy smak niż soki kupowane w sklepach.

Sprawdź recenzję polecanej wyciskarki do soków Hurom HG2G na https://wyciskanysok.pl/a,ljhy

Owoce na soki

Krótki przewodnik po zdrowotnych właściwościach owoców:

  • Jabłko - Poprawia perystaltykę jelit, usuwa substancje toksyczne, obniża cholesterol (źródło witaminy B, żelaza i kwasu foliowego, wapnia i magnezu).
  • Arbuz - Zapobiega nowotworom i chorobom układu krążenia (zawiera potas oraz witaminy A i C).
  • Aronia - Zapobiega starzeniu się organizmu, wzmacnia serce, hamuje procesy nowotworowe
  • Ananas - Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, poprawia trawienie (źródło potasu witamin z grupy B, żelaza, wapnia).
  • Banan - Wzmacnia serce i mięśnie (witaminy z grupy B, potas).
  • Grejpfrut - Wzmacnia odporność, wspomaga układ trawienny, redukuje tkankę tłuszczową
  • Granat - redukuje tkankę tłuszczową, ujędrnia skórę, poprawia pamięć
  • Maliny - działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze (kwas foliowy, witaminy A, B, C, E)
  • Działanie przeciwnowotworowe pomarańczy (witamina C, kwas foliowy)
  • Jagody - redukują stres, poprawiają ostrość widzenia, wspomagają trawienie
  • Czereśnie - Zmniejszają ryzyko zawału serca i poprawiają pamięć (melatonina, witaminy C, oraz witaminy A i B).
  • Winogrona - poprawiają pamięć, obniżają poziom cholesterolu.

soki owocowe

Przepisy na soki wyciskane

Z 1,5 kg owoców uzyskuje się 1 litr soku. Codziennie wypijamy od 2 do 3 szklanek. Z ilości podanej w przepisie otrzymasz jedną szklankę soku. Różne owoce dają najlepsze soki.

  • Arbuz fit - Plaster arbuza, garść winogron i 1/4 cytryny.
  • Smerf fit - 1 duży granat, 1/2 szklanki ciemnych winogron, 1 szklanka borówek amerykańskich
  • Żółte szaleństwo - 1 Kiwi, 2 plasterki ananasa, 1 plasterek dojrzałego melona

Łączenie owoców i warzyw to świetny sposób na uzyskanie soków o niższej kaloryczności, ale wciąż równie pożywnych.

  • Oczyszczanie - 3 jabłka, 1/3 cytryny, 1/8 buraka
  • 2 marchewki, 1 pomarańcza, 1/2 grejpfruta są dobre na odporność.

Naturalne produkty są skuteczniejsze niż suplementy diety. Świeżo wyciskane soki zachwycą Twoje kubki smakowe i pomogą wzmocnić organizm.